Sumber Rujukan

SENARAI BUKU:

1. Buku Teks Sejarah Tingkatan 1 (Dewan Bahasa dan Pustaka)

LAMAN WEB:

BAB 1: SEJARAH DAN KITA

http://www.geocities.com/yosemite/georg/5620

http://cs.usm.my/combits/pntara/rsd.htm

http://ujid.tripod.com/history/history-sumber.html

BAB 2: ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA

http://members.tripodasia.commael/pengertiantamadun.htm

http://google.yahoo.com/bin/query._Malaysia&hq=site:www.jma.gov.my

http://ujid.tripod.com/history/990323artifakraub.html

http://ujid.tripod.com/history/neolithic-war.html

http://eawc.evansville.edu/

BAB 3: KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA

htpp://www.geocities.com/zn25/pendidikan/Agraria.html

htpp://tkc.hypermart.net.upload/data/love_1.doc

http://id.wikipedia.org/wiki/Asia_Tenggara 

BAB 4: PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

BAB 5: KEGEMILANGAN MELAKA

BAB 6: KEMEROSOTAN MELAKA

BAB 7: JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

BAB 8: KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU

BAB 9: WARISAN KESULTANAN MELAYU

BAB 10: SARAWAK

BAB 11: SABAH

67 Comments

  1. Robin Lee said,

    January 9, 2007 at 9:45 am

    Sejarah penting dalam hidup kita kerana kalau tiada sejarah, kita tidak boleh tahu siapa yang telah menjadikan Malaysia negara yang maju.Ya, kita mesti mempelajari sejarah kerana ia penting di dalam hidup kita.

  2. nuraudi zafirah said,

    March 15, 2007 at 5:07 am

    sejarah penting kerana dapat menjadikan kita lebih menghargai negara kita. jikalau kita tidak tahu bahawa zaman dahulu sangat perit kerana dijajah oleh penjajah yang kejam, maka tiadalah timbul perasaan kesyukuran kerana dapat hidup dalam negara ini yang telah merdeka hampir setengah abad. terima kasih.

  3. Gui said,

    April 9, 2007 at 4:18 pm

    kenapah bab : 4 tak ada links?

  4. Joyce said,

    April 19, 2007 at 1:05 pm

    Bolehkah Bab 9 tambah RUJUKAN? Hanya Bab 1-3 ada rujukan…..

  5. Tam Yong Wei said,

    June 26, 2007 at 9:57 am

    Kenapa Bab 4 hingga Bab 11 tiada link???? Boleh kamu tambah RUJUKAN lagi
    ???????????????????????????????????????

  6. Me!!!!!!! said,

    July 19, 2007 at 8:18 am

    Pesal bab 7 takde links??????????

  7. kenape?? said,

    January 10, 2008 at 2:40 am

    knape bab 4-11 x de rujukan…??? saye perlukannyeee…. please mbhkan rujukan….

  8. syaza said,

    March 9, 2008 at 11:46 am

    mcm mna nk dpt nota sejarah tentang kerajaan awal di asia tenggara dimna?

  9. AIDA said,

    April 28, 2008 at 10:28 am

    npe bab 4 smpi 11 xde link
    owg nak bce utk mid year exam
    tlg tambahkan a.s.a.p

  10. yana said,

    April 29, 2008 at 10:14 am

    knape bab lima tak da link???
    dah lah susah giler!!!

  11. siang said,

    May 13, 2008 at 9:49 am

    what is this ???? why no have bad 6 de??? haiz… i wanna study bad 6 de la …. cause my teacher teach me at bab 7 le la , bab 6 i have some pening , pls , sent to me bab 6 de , very important to me!!!~~~

    • shafiq said,

      July 6, 2009 at 4:15 am

      tnye la ngan cikgu

  12. amirul said,

    May 14, 2008 at 12:47 pm

    knape takde link for bab 6

  13. amirul said,

    May 14, 2008 at 12:48 pm

    fuck

  14. Janice Thang said,

    May 19, 2008 at 2:23 am

    Web site apa boleh cari sejarah(nota)

  15. emynn zahriah said,

    June 25, 2008 at 4:08 am

    tolong…..peranan PBB dalam membentuk kemakmuran dan keamanan sejarah

  16. hariz said,

    July 11, 2008 at 12:54 am

    Saye nak rujukan BAB 8 please……………………………………

  17. beauty said,

    July 29, 2008 at 10:58 am

    KERAJAAN MELAYU YG BARU SELANGOR TING 1…………………TLG…

  18. August 11, 2008 at 12:36 pm

    haihh,
    bagi tajuk je wat ape? adoyai…
    orang nak NOTA diela…:(
    esok da la exam SEJ!
    iman boleh lupe bwk buku SEJ plak!
    ish3… :((
    so pleasela,iman nak nota bab 5,6,7
    BUKAN nak tajuk2 die yee😦 hmm

    -iman smk seri bintang selatan(2008)-😀 peace!!

  19. irene said,

    August 30, 2008 at 4:00 am

    i want note Bab 7,8,9,10,11……….please!!!!!! i’m going 2 having pra PMR next week la……..please……help me…….thx

  20. ida said,

    September 24, 2008 at 11:43 pm

    emm x dak ke nota? da la esk kena buat pembentangan.. bab 9 ye.. klu ada..

  21. Wan said,

    October 14, 2008 at 8:44 am

    rujukan sejarah untk tingkatan lima kat mane erk???

  22. Kelbros said,

    October 14, 2008 at 8:45 am

    rujukan untuk tingkatan 4-5 kat mane???

  23. Ira said,

    November 2, 2008 at 5:24 am

    Sejarah ni memeningkan lahhhhhhhhhhhhh.Aduhaiiiiiiiiiiii pengsan… pengsan….

  24. aitun said,

    November 10, 2008 at 4:02 am

    huhu.. penatnya mencari nota sej ni..
    nota ni detail ka???

  25. aitun said,

    November 10, 2008 at 4:05 am

    dulu time skool, x berapa minat ngan sej.. time xm ja, mesti gagal..
    huhu..
    tapi, skrg, baru terfikir betapa pentingnya sej ni..

  26. amirul ashraff said,

    July 11, 2009 at 1:24 pm

    knape tak de link kat bab 7 dan 9.tolonglah paenting sangat

  27. alif ridhwan said,

    July 22, 2009 at 6:47 am

    nape tajuk je beb ml nota la

  28. deenod said,

    July 23, 2009 at 2:04 pm

    sejarah sangat penting dalam hidup kita.rujukan ini sangat guna untuk saya .terima kasih……………………………

  29. bro said,

    July 28, 2009 at 1:59 am

    tdk cukup bahan rujukan!!!!11!!!!!!!!!!!

  30. mek yah said,

    September 10, 2009 at 5:31 am

    please lah …ana nak notanye bknnye tajuk .ustaz hafidz dah marah dah tu…nak carik bahan rujukan konon… ingat nak carik kat web.rupanya tajuk jerk

  31. natasya said,

    October 12, 2009 at 2:07 am

    sejarah xlah susah sangat pun, but sometimes have bab me dont understand.
    neway sejarah jga pnting dlam hidup kita..

    s.m.s.a tenom , sabah malaysia
    nurikhwan natasya..

  32. smk marudi said,

    February 10, 2010 at 12:34 pm

    blh x jwb soaln nie-
    mengapakh sungai lang dan batu buruk tknal sbagai ptmptn awl pd zaman prasejarah?

  33. akmal said,

    February 11, 2010 at 11:49 pm

    apakah sifat-sifat yang ditunjukkan oleh parameswara dan pegikutnya dalam perjalanan dari pelembangan ke melaka??? from:s,m,k benoni papar

  34. amirulrizal said,

    March 7, 2010 at 3:03 pm

    bagaimana sifat-sifat parameswara?????

  35. sejarahhard said,

    May 18, 2010 at 7:37 am

    nice

  36. zahirah said,

    June 3, 2010 at 1:35 pm

    sya nak maklumat yg lebih terprinci setiap bab…kerana maklumat 2 semua amat pntng dan sya peluknnya sgt2..sya jga buta sejarah..sya ingin mengetahii tntng sejarah negara sya dgn lebih terprinci………….TOLONGLAH SAYA!!!!

  37. zahirah said,

    June 3, 2010 at 1:36 pm

    sya nak maklumat yg lebih terprinci setiap bab…kerana maklumat 2 semua amat pntng dan sya peluknnya sgt2..sya jga buta sejarah..sya ingin mengetahiu tntng sejarah negara sya dgn lebih terprinci………….TOLONGLAH SAYA!!!!

  38. Yaya said,

    October 3, 2010 at 11:50 pm

    I hate like diz..i want t0pic 9 until 11 0nly..:-[

  39. Tasha Dax Omel said,

    October 8, 2010 at 11:02 am

    eaaaaaaaaaa…………sshnyer

  40. October 24, 2010 at 2:35 am

    best sgt!!!!

  41. PRIYA VIJAY said,

    January 3, 2011 at 8:52 am

    no comments:))))))……………

  42. miss popular said,

    February 5, 2011 at 2:31 pm

    no comment ….. bwahaha

  43. nadrah sabrina said,

    February 20, 2011 at 6:10 am

    beberapa bab aje yang ada rujukan,yg lain takde rujukan langsung…..:(

  44. aina nabila said,

    February 25, 2011 at 12:54 am

    sya dah nota bukan nye tjuk ……
    hri ne dah lah cikgu nak tgok mcm mne ne…….
    tlog lah sye!!!!!!!!!!

    • Nufa said,

      March 17, 2011 at 5:43 am

      cube cri kt buku rujukn .

  45. e-rra said,

    February 25, 2011 at 7:41 am

    hi korang semua form one keeeeee

  46. ayie said,

    March 8, 2011 at 12:56 pm

    sjrah fom1 susah lahh , mcm mne tips tuk sng ingt ea ?

    • Nufa said,

      March 17, 2011 at 5:40 am

      Juz ingat kate knci jew .

  47. a'R leAf said,

    March 26, 2011 at 4:39 am

    aduuusSSs , kitaZ na n0ThA l0 , bukan na tajup laZz

  48. a'R leAf said,

    March 26, 2011 at 4:45 am

    nak mXlumAx yanK lebi teRpErInCi , asl bub 11 ta cukup x ckup bhaN ?
    me na n0Tha , n0th tajuP (:

  49. Tonduza Theckla said,

    June 30, 2011 at 11:49 pm

    Ya, sejarah amat penting untuk kta krana jika xde sejarah apalah kita…

    • nadia said,

      September 15, 2011 at 12:25 pm

      ya..
      sy sokong 100%
      🙂

  50. nadia said,

    September 15, 2011 at 12:23 pm

    assalamualaikum….hu2…tkut nyer pmr x lma lg…getaran smakin trasa…wa……….

  51. Tamilarasiy said,

    December 4, 2011 at 2:57 am

    i want bab 1 to bab 11 rujukan

  52. odsihfdighodifjbosmfao said,

    February 1, 2012 at 2:28 am

    xoivhdihgidokdslo;jvosicxnvisdnikasnisncsoicsodjfsidbasidjaoishcasijcfosidhfsidjopZxzl;mclkzxnvsidjbvjsd sdjfwsis xjxb ubj buh b buib ju nu hui b u b uij b ihb ybuib jhb uh b jb u b n ig yg uib jb uhgvyububuh b yhb ib ujb hb hb uhb yhv yhv yfc yhb n

  53. hidayah lautner said,

    February 27, 2012 at 2:23 pm

    i takut x lamer lagi nak xzem

  54. hidayah dayah said,

    February 27, 2012 at 2:24 pm

    mestie tenang

  55. sri ^ . ^ said,

    March 3, 2012 at 1:31 am

    owh baru saye tau yg sejarah nie penting untuk kehidupan..kalau x baca buku sejarah pasti akan menyesal… erm betul kerr yg sejarah berasal dari perkataan arab iaitu syajaratun yg bermaksud pohon atau pokok.. kalau mcm tuu syajaratun berasal dari mane erkk ????!!!!###$$$***

  56. aldrin peter said,

    May 4, 2012 at 1:25 pm

    saya berasa sangat susah apabila belajar mengenai sejarah.

  57. aldrin peter said,

    May 4, 2012 at 1:32 pm

    apakah maksud tentang sejarah ?saya telah mendengar pelbagai jawapan dari semua kawan saya termaksud guru-guru yang mengajar sejarah.semua jawapan yang mereka berikan hampir sama.saya harap semua rakan-rakan yang membaca komen sya tolonglah balas.

  58. January 27, 2013 at 2:50 pm

    Kita perlu mengambil berat tentang sejarah.Kalau kita tiada sejarah dalam hidup kita,kita akan menyesal seumur hidup……..

  59. bitch123 said,

    October 1, 2013 at 4:23 am

    sakai takde nota babi pukimak ayam anginjg haram kafir miley cyrus sakai blog ni hisap kote je mcm ahmad fido form 1 sb

  60. erk bongeh said,

    February 13, 2016 at 8:41 am

    kalau kita tak tahu sejarah dulu , mungkin sejarah dulu akan berulang kepada kita


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: