Kandungan Sejarah (Tingkatan 1)

BAB 1: SEJARAH DAN KITA
1.0 Pengenalan
1.1 Pengertian Sejarah
1.2 Ciri-ciri Sejarah
1.3 Sumber Sejarah
1.4 Kaedah Pengkajian Sejarah
1.5 Pentafsiran Sejarah
1.6 Kepentingan Sejarah

BAB 2: ZAMAN PRASEJARAH
1.0 Pengenalan
1.1 Zaman Paleolitik
1.2 Zaman Neolitik
1.3 Zaman Logam

BAB 3: KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA
3.0 Pengenalan
3.1 Kerajaan Agraria
3.2 Kerajaan Maritim
BAB 4: PENGASASAN KESULTANAN MELAYU MELAKA
4.0 Pengenalan
4.1 Parameswara Pengasas Kesultanan Melayu Melaka
4.2 Asal Usul Nama Melaka
4.3 Kegigihan Parameswara Membangunkan Kesultanan Melayu Melaka

BAB 5: KEGEMILANGAN MELAKA
5.0 Pengenalan
5.1 Pentadbiran yang Sistematik
5.2 Pusat Perdagangan
5.3 Kematangan Hubungan Luar
5.4 Pusat Pengembangan Agama Islam
5.5 Pusat Kegiatan Ilmu
5.6 Perluasan Kuasa

BAB 6: KEMEROSOTAN MELAKA
6.0 Pengenalan
6.1 Kelemahan Kepimpinan
6.2 Masalah Perpaduan
6.3 Kelemahan Askar Melaka
6.4 Kedatangan Portugis

BAB 7: JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAYU MELAKA
7.0 Pengenalan
7.1 Pengasasan Kerajaan Johor
7.2 Kegemilangan Kerajaan Johor
7.3 Kemerosotan Kerajaan Johor

BAB 8: KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU
8.0 Pengenalan
8.1 Kerajaan Melayu yang Tua
8.2 Kerajaan Melayu yang Baru

BAB 9: WARISAN KESULTANAN MELAYU
9.0 Pengenalan
9.1 Sistem Pemerintahan dan Pentadbiran
9.2 Sistem Perundangan Kerajaan Melayu
9.3 Kegiatan Ekonomi di Negeri-negeri Melayu
9.4 Sosiobudaya

BAB 10: SARAWAK
10.0 Pengenalan
10.1 Latar Belakang Sejarah Sarawak
10.2 Masyarakat Sarawak
10.3 Kegiatan Sosiobudaya
10.4 Kegiatan Ekonomi

BAB 11: SABAH
11.0 Pengenalan
11.1 Latar Belakang Sejarah Sabah
11.2 Masyarakat Sabah
11.3 Kegiatan Sosiobudaya
11.4 Kegiatan Ekonomi

About these ads

403 Comments

  1. zai sheng/ robin lee said,

    January 8, 2007 at 11:16 am

    Mengapa sejarah penting?

    Peristiwa sejarah dapat memberi iktibar dan pengajaran untuk perpaduan di masa hadapan

    • cycie najihah said,

      April 14, 2011 at 12:18 pm

      kenapa sejarah best…..??

      • hajar husna said,

        May 2, 2011 at 10:48 am

        sebab sejarah blh mengingatkan kite pada mase2 yng lampau…

    • chi yi lau said,

      May 3, 2011 at 1:06 pm

      because we are student

  2. hanif said,

    June 10, 2007 at 8:26 am

    apakah pentingnya sejarah untuk masa hadapan ataupun alam pekerjaan

    • fikri said,

      April 28, 2009 at 6:40 am

      sbb dia boleh m’jadikan iktibar.

    • aliah said,

      September 26, 2009 at 5:07 am

      bukak buku form 1 sejarah page depan pun dah tertulis yakni sesiapa yg tidak mempelajari sejarah pasti

    • hadijatur rahmah said,

      March 3, 2010 at 2:27 pm

      kerana,supaya kita mengigati kisah masa silam yang lalu.kita juga harus tahu siapa tokoh-tokoh yang memperjuangkan tanah melayu.

  3. izzny said,

    October 24, 2007 at 1:41 pm

    cikgu,sejak memasuki sekolah menengah,saya tidak faham satu pun bab yang telah diajar mengenai sejarah.untuk pengetahuan cikgu,saya agak lambat memahami apa yang diajar.bolehkah cikgu terangkan serba sedikit mengenai sejarah dari bab asal-usul nama melaka?diharap cikgu sudi membantu.-terima kasih-

  4. Raph said,

    November 6, 2007 at 7:12 am

    Do you have notes for all the chapters? Cause I need to make notes for form1 students. Thanks.

  5. nabilah said,

    March 18, 2008 at 3:18 pm

    saya hendak tip-tip untuk memudahkan saya fahami mata pelajaran sejarah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5 supaya saya boleh skor A1.

  6. lenfong said,

    May 24, 2008 at 7:55 am

    where the note ?

  7. SOMO said,

    May 28, 2008 at 5:11 pm

    ASSALAMUALAIKUM…SEJARAH NI JIKA KITA LIHAT DAN RASAI SEBENARNYA BUKAN SAHAJA MENGENAI MASA LALU…APABILA KITA MEMPELAJARI SEJARAH,CUBA KITA TAFSIRKAN SENDIRI MAKNA SEJARAH MENGIKUT HATI KITA SENDIRI…SEBAGAI CONTOHNYA SEJARAH ADALAH MENGENAI MASA LALU ATAU KENANGAN SILAM,CUBA BUAT DEFINISI BAGI DIRI KITA SENDIRI…WASSALAM

  8. balqis said,

    June 12, 2008 at 7:45 am

    di mana hendak mencari gambar-gambarmasalah perpaduan melaka -bab 6

  9. nabila said,

    June 22, 2008 at 6:41 am

    saya tidak mengetahui tentangbab7

  10. nurisa said,

    June 28, 2008 at 8:08 am

    mana vasco dagama???

    • LINGHES said,

      May 23, 2009 at 5:01 am

      vascodagama di goa india

  11. ridzuan said,

    June 29, 2008 at 12:00 pm

    saya tidak faham bab6

  12. hafiz said,

    July 4, 2008 at 6:53 am

    kenapa tidak ada isi kandungan bagi setiap sub-tajuk yang terpapar di atas???????

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:11 am

      i pun cari utk isi kandungan i hope u can help me 2

  13. naruto 14 said,

    July 9, 2008 at 7:15 am

    saya tidak paham bab 9……saya juga tidak pandai buat nota………….

  14. naruto 14 said,

    July 9, 2008 at 7:16 am

    saya tidak paham bab 9……saya juga tidak pandai buat nota………….jadi beritahu saya cara 2 buat nota ringkas……………………

    • Nurfarah Kam said,

      July 8, 2009 at 2:33 pm

      Awak cuma perlu cari isi2 yang penting je.

  15. megat said,

    July 9, 2008 at 7:18 am

    saya juga masih tidak paham bab 1,2,3,4,5,6,7dan8…………..kawan sya kata awak gila………….

  16. babi said,

    July 9, 2008 at 7:19 am

    naruto14_daniell@yahoo.com

  17. hariz said,

    July 11, 2008 at 12:33 am

    saye tertanye2 mengapa kedah berjaya menarik kedatangan pedagang dari luar?

  18. dafonfayyoumi said,

    July 25, 2008 at 3:04 am

    kenap x ada nota sejarah bagi form 1??
    adakanlah ye cikgu
    pada masa akan adtang

  19. dafonfayyoumi said,

    July 25, 2008 at 3:05 am

    thank you cikguu
    bagi nota -nota yang alin
    doakan kejayaan semua

  20. ekin said,

    July 27, 2008 at 6:11 am

    kat mane sye bley cari maklumat mengenai bab8 (tingkatan 1) kerajaan melayu yang baru

  21. July 29, 2008 at 12:09 pm

    saya nak tanya.bagaimanakah cara-cara yang berkesan untuk memahami sejarah dengan mudah dan cepat ingat?

    • Nurfarah Kam said,

      July 8, 2009 at 2:35 pm

      Setiap malam awak baca selama satu jam. Lama-kelaman ingatlah, jangan paksa sangat.

  22. syra said,

    August 5, 2008 at 2:47 am

    saya nak tanya bagaimana nak pelajari sejarah dengan mudah

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:17 am

      cikgu i kata kalau nak hafal nota ni yg perlu u lakukan ambek kertas A4 lipat ke pd 4 buat macam buku lepas tu tulis nota yg penting guna banyak warna macam merah biru kuning n lain2 kerana warna lebih masuk dlm otak manusia selain tu jgn buat nota atas kertas yg bergaris

  23. yin said,

    August 5, 2008 at 7:51 am

    saya ingin mendapatkan nota sejarah tingkatan 1

  24. Mimi said,

    August 7, 2008 at 11:15 am

    Saya ingin mendapatkan nota sejarah bab 7 dalam bentuk peta minda..

    • syamimi said,

      March 5, 2011 at 2:31 pm

      kalau nak peta minda sejarah tingkatan 1..ada kat pesta buku
      warna warni
      kene pandai2 cari la

  25. pembantu sejarah said,

    August 9, 2008 at 7:16 am

    saper yamg tak paham tentang sejarah bleh tanye saye d khairi_hassan@yahoo.com

  26. angah said,

    August 13, 2008 at 2:01 pm

    sblm tuuu, biar saya jawab soalan nurisa… vasco da gama ialah nama wakil orang belanda yang sampai di india pada tahun 1498. sebenarnya, cara nak senang memahami sejarah ialah buat nota ringkas. tapi, kalau nak nota, buatlah sendiri. kalau malas, buatlah jugak….! di dunia nie, kalau kita nak dapat kejayaan, kita perlu berusaha sendiri dengan gigih. kalau nak senang, tanya orang yang lebih pandai.kalau tak pandai buat nota, kita mesti menumpu sepenuh perhatian dalam kelas atau pun selalu baca buku sejarah. sebenarnya, jika kita tak tahu sesuatu, kita perlu berusaha mencari sendiri. kita tidak boleh tunggu jawapan orang lain tanpa usaha. kalau kita terus tunggu… di ibaratkan seperti menunggu bulan jatuh ke riba…..

  27. meera said,

    August 17, 2008 at 7:23 am

    sy x fham lngsung bab3-bab6..mcm mne ar???

  28. afiqah said,

    August 18, 2008 at 1:41 am

    saya mahu nota sejarah form 1 dlm bentuk peta minda but padat serta lengkap..
    dgn ini semua pelajar2 form dpt fahami dgn mudah..
    thx..

  29. oriq said,

    August 18, 2008 at 1:44 am

    aku nak cari girlfriend kat sini boleh x??..
    ntah ape2 ntah nota nie..
    pening kelapa otak aku nak baca paham x??
    buat lah elok2 skit..
    kalo x tahu nak buat suruh je aku buat kan senang aku sorang je la yg paham..
    salammmmmmm

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:19 am

      blh

    • GabBy said,

      May 18, 2010 at 3:12 pm

      boLeh,aq lha jdi gIrLfRend kwu,hehe..

    • iena said,

      February 25, 2011 at 6:42 am

      kt sni bkan tmpat nk cry awek…….
      tpi,,,,nie tmpat blaja lar!!!!!!!!!!

  30. oriq said,

    August 18, 2008 at 1:45 am

    bangang

  31. Izzat95 said,

    August 20, 2008 at 3:57 am

    aku x paham la bab7 nih…

  32. johanchin said,

    August 26, 2008 at 2:24 am

    saye tak paham bab 7

  33. iqwan said,

    September 6, 2008 at 3:37 pm

    mcm dalam buku jeeee

  34. angelara said,

    September 10, 2008 at 3:49 am

    sejarah merupakan matapelajaran yang paling saya minati di dalam tingkatan satu. ia memberi saya ketenangan…

  35. nurulfarieza said,

    September 12, 2008 at 11:21 pm

    macam mana nak skor matapljaran sejarah tingkatan 1??!saya suka matapelajaran sejarah,tapi saya susah nak ingat:(

  36. nurul said,

    September 12, 2008 at 11:45 pm

    salam buat u all yang sedang online.what up… what is ur problem actually??actually,sejarah is the most subject yang senang.i’m nurul.my age is13.i sama umur dgn uall yang bg comment niE..i nAk baGi uall tips yang i gunakn.sejarah u all kena fahamkan n tumpukan perhatian.than, uall buat nota yang boleh uall faham.b4, uall wat nota,uall baca.if uall don’t want 2 do nota,uall baca berulang kali n fahamkan.memorize da tarikh,tempat,nama-nama pembesar n what ever yg penting. oklah.that’s all.goOd luCk ya.bye…sELamaT BerPuaSA BAGI oraNg isLam:)

  37. kulshona said,

    September 17, 2008 at 10:28 am

    Salam c’gu. C’gu ada soalan sejarah semua negeri di Malaysia dari tahun 90an hingga 2007? Boleh emel pada saya di kulshona@gmail.com Terima kasih.

  38. Kang said,

    October 4, 2008 at 2:21 pm

    hi..
    saya mahu lebih banyak maklumat daripada bab 9 dan 10 kerana saya ingin membuat satu folio tentang Sabah dan Sarawak….
    latar belakang dan sejarahnya(sabah dan sarawak) sudah saya cari di internet tetapi masyarakat,kegiatan sosiobudaya dan juga kegiatan ekonomi tidak dapat saya dicari…(sabah dan sarawak)
    oleh itu..saya haapkan guru boleh menolng saya….bolehkah guru e-mail kepada saya?saya mahu kan pada minggu ini..
    terima kasih~

  39. Kang said,

    October 4, 2008 at 2:23 pm

    sorry…sorry..
    saya mahu maklumat tentang bab 10 dan 11 bukan 9….sorry ya..
    e-mail kepada saya…secepat mungkin..

  40. nash cyber said,

    October 8, 2008 at 3:31 pm

    hye..
    cikgu,sya ada masalah ttg bab 9,10..
    cikgu bleh tlg sya x??
    mgkin cikgu bleh terangkan serba sedikit ttg bab 9,10
    plish help me!!
    -thx-

  41. mei mei said,

    October 10, 2008 at 2:47 pm

    i HaTe sJ !!!

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:21 am

      i hate sj more than u can imagine

  42. Nyna+innOceNT said,

    October 12, 2008 at 12:21 pm

    adoyai….aq suke sj tp,ssah nk ingat
    lg2 bab 7 nihh!!!
    please help me la..

    -thank u->.<

  43. Kimberlynn said,

    October 14, 2008 at 2:17 am

    halo
    err..i dun tink so tis web is gud ler..
    no notes at all lar
    jz the bab title oni wor..
    nvm
    toodles

  44. aryfa said,

    October 14, 2008 at 7:53 am

    salam.
    cikgu bolehkah cikgu sediakan nota sejara tingkatan 1?

  45. jiemy said,

    October 16, 2008 at 3:31 pm

    ~salam~

    sejarah paling mbsnkan saya….
    tapi stiap exam saya dpt A…
    kalo korng x tau sejarah tnye aku..
    hahahah

  46. Janet said,

    October 18, 2008 at 6:47 am

    Cikgu, boleh bagi form1dan 2 punya nota (semua bab ) ?
    Terma kasih ya…
    !!!!!E.M.E.R.G.E.N.C.Y !!!!!

  47. akuFIFA@CHEwah said,

    October 24, 2008 at 3:27 pm

    cikgu blhk’h bagi ringkasan hafal sejarah?

  48. October 24, 2008 at 3:34 pm

    cikgu blhk’h bagi ringkasan hafal sejarah dr bab1 hingga bab11?

  49. taufiq said,

    October 30, 2008 at 1:52 am

    alhamdullilah sya berjaya skor a

  50. ::khadijah:: said,

    November 2, 2008 at 9:49 am

    ask0m?!!!

    ckgu..
    ley bantu x?

    d mslh skit tentang sejarh…
    wal0pun cy beri tmpuan ap yg ckgu ajr dskola..
    cy x phm bende ap yg ckgu ajar!!

    lau b0ley r ajar r cy ajar ckit2 tntg sjrh ni!!!
    plis k?!!

    erm!!
    k bye…

    c-yah!!

  51. ::adlina:: said,

    November 2, 2008 at 9:55 am

    hyep!!
    cy d mslh sjrah…
    ssh bt0l nk phm sjrah ni!!

    k0rg anta kt cni ad prbhn x ?!
    k0rg anta sume bnd2 uh…
    dyeorg reply aleq k!?!

    wah!!
    gi2…

    erm…
    bls jgn x blas!!!

    bye22…

  52. aiman_naim7 said,

    December 22, 2008 at 8:41 am

    SAYA BENCI SEJARAH!!!!!!!!!!…..

  53. Harry said,

    December 28, 2008 at 5:10 am

    Saya ingin mencari bahan kerja cuti sekolah sejarah bab 1 hinggalah bab 11…tp saya tidak jumpa mana2 contoh soalan! tlg tunjukkan pd saya please…

  54. nadiera said,

    December 30, 2008 at 12:59 pm

    perkara yg senang jgn disusah-susahkan lagi………………………org yg usaha pasti akan mendapat kesenangan suatu hari nanti………………..try oooooookkkkkkk

  55. lovalipop said,

    January 9, 2009 at 3:08 am

    saya perlukan tips-tips sejarah ting 1 – ting 5 untuk score A dlm pmr dan spm

  56. Kim said,

    January 18, 2009 at 4:20 am

    Selamat sejahtera cikgu,
    Cikgu apakah cara yang paling berkesan untuk membolehkan saya menghafal
    sejarah tanpa mengunakan masa yang amat panjang? Sejarah perlu banyak menghafal tahun2 dan tokoh2nya….Pening la kepala saya di buatnya =.=’ apakah caranya ah cikgu???

  57. ninalovmrw said,

    January 19, 2009 at 8:55 am

    i want information bout history of sabah & sarawak(form1,2,3).. can u give me some??

  58. February 4, 2009 at 12:54 pm

    hehe….
    kteq x phm lngsong….

    history, history, HISTORY……

  59. February 4, 2009 at 12:56 pm

    muahahaha!!!!

    dn’t undrstnd a bit!!!
    i hated HISTORY!!!!

  60. NaZhAn said,

    February 5, 2009 at 12:43 am

    sebenarnya saya nak cari isi kandungan untuk wat nota sejarah.Susah tul lah !!!!!!!!!!!!!!spe yang pandai dalam sejarah sila add ammarnazhan@yahoo.com

  61. NaZhAn said,

    February 5, 2009 at 12:45 am

    sebenarnya saya nk cari isi kandungan sejarah dengan mudah.Susah tul lah!!!!!!!!spe yang pandai dlm sejarah add saya ammarnazhan@yahho.com

  62. sErA!>.. said,

    February 11, 2009 at 8:31 am

    history is a bored subject!!..

  63. luvretta said,

    February 11, 2009 at 5:14 pm

    apa maksud sejarah?

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:43 am

      sj ialah catatan ttg sesuata peristiwa yg tlh berlaku pd masa dulu

  64. diah said,

    February 23, 2009 at 12:24 pm

    isi kandungan ke x…asalkan leh pham…

  65. lun said,

    February 28, 2009 at 9:59 am

    siapa ada folio tingkatan1(SEJARAH DAN KITA) TOLONG SEND EMAIL KEPADA SAYA:CUTELUN_555@HOTMAIL.COM

  66. xiangxiang said,

    March 2, 2009 at 12:08 pm

    ah~~~~
    finally i found sejarah~
    god bless me~

  67. azlan shah said,

    March 3, 2009 at 4:31 am

    sejarah sangat berguna kepada kita……….

  68. weikei said,

    March 8, 2009 at 3:13 am

    sejarah is fun !!!

  69. Danoo said,

    March 9, 2009 at 7:19 am

    bab1 is quite complicated,
    bab2 is fun,
    bab3 in also fun and complicated..
    only until here I already learn in school..

    • syamimi said,

      March 5, 2011 at 2:34 pm

      bab 1 is not quite complicated la

  70. norfazreena said,

    March 10, 2009 at 12:59 pm

    saya tidak faham bab2..form1

  71. kim ye rin said,

    March 14, 2009 at 3:01 pm

    saye x phm bab 7..dn sye tak reti cmne nk buat nota ringkas..tolong tnjuk kn care untk buat nota ringks..

  72. syitah said,

    March 17, 2009 at 3:41 pm

    adakah sejarah penting untuk masa hadapan?dan syewr x faham bab 9

  73. nur afiqah said,

    March 21, 2009 at 10:23 am

    sejarah tu pntg ker???????????????

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:40 am

      tulah org nak jadi pakar forensik kena belajar sj

  74. alia izzati said,

    March 23, 2009 at 9:51 am

    salam sejahtera,

    boleh tak cikgu terangkan tajuk kerajaan awal di asia tenggara,pengasas kesultanan melayu melaka dan kegemilangan melaka.dan macam mana nak fahamkan matapelajaran ini.

  75. The_Madan said,

    March 23, 2009 at 5:48 pm

    Salam sejahtera,

    Boleh x cikgu tunjukkan care nak buat nota ringkas dan senang difahami…. Spe yang boleh tolong Add me YM TheGreatDark3@yahoo.com

  76. The_Madan said,

    March 23, 2009 at 5:49 pm

    Salam,

    Boleh x cikgu tunjukkan care nak buat nota ringkas dan senang difahami…. Spe yang boleh tolong Add me YM TheGreatDark3@yahoo.com

  77. Cikgu Zack said,

    March 26, 2009 at 4:10 am

    Salam semua
    Saya Cikgu Zack

    Cikgu tengok ramai murid yang tertanya2 pasal subjek sejarah di sini.

    Sejarah sebenarnya penting untuk diri kita sendiri dan supaya orang lain kenal siapa diri kita dan hormati kita juga.

    Kita belajar asal usul siapa diri kita, bangsa kita, budaya kita, jasa orang terdahulu supaya kita saling kenal-menganali, faham kenapa wujud perbezaan nama, bangsa, agama, budaya di sekeliling kita. Supaya kita hormat-menghormati perbezaan ini dan membina perpaduan demi keamanan.

    Dahulu di Amerika, orang putih bawa masuk kanak2 orang kulit hitam dari Afrika. Mereka dipaksa menjadi hamba abdi dari kecil hingga besar. Mereka tidak tahu siapa diri mereka, asal usul dari mana, bangsa apa, agama apa, ibu bapa mereka, tidak boleh sekolah (budak yang tahu membaca akan dipenjara / dibunuh kejam). Sebabnya jika mereka membaca, mereka akan tahu siapa diri mereka sebenarnya dan akan melarikan diri ke kampung halaman mereka untuk bebas daripada menjadi hamba sepanjang hayat…

    Masa berubah dan mereka juga berubah. Belajar. Membaca. Kenali siapa diri. Dari mana asal usul mereka. MEREKA AKHIRNYA TAHU MEREKA BUKAN DILAHIRKAN SEBAGAI HAMBA ABDI. Mereka mahu bebas!!!

    Jika mereka tidak tahu siapa diri mereka, pastinya Barrack Obama iaitu President kulit hitam pertama Amerika sekarang ialah masih seorang hamba abdi….

    —————————————————————
    “Orang yang lupa sejarah lalu akan hilang lah namanya, keluarganya, bangsanya, budayanya, agamanya, negaranya dan jadilah dirinya keseorangan di atas dunia ini kerana tiada orang yang kenal siapa dirinya”

    Renungi dan hayatilah ayat di atas sedalam-dalamnya…

  78. lyana said,

    April 1, 2009 at 12:50 pm

    susah nye sejarah…pening kepala…tapi syok kalau belajar..

    • syahriah said,

      October 13, 2011 at 9:23 am

      nak tak kalau cikgu bagi kaedah nak best belajar sejarah

  79. erin said,

    April 10, 2009 at 1:48 pm

    nak note sejarah plzzzzzzzzzzzzzzzz

  80. erin said,

    April 10, 2009 at 1:50 pm

    SY NAK NOTE SEJARAH..SPE LEH TLG?////sy x bpe faham bab3 lh

  81. e-da said,

    April 12, 2009 at 3:30 am

    hye saya nak tanya ni cikgu saya baru je sampai bab 5 tpi sampai sekarang saya masih lembap lagi faham sejarah boleh cikgu terangkan?

  82. yana said,

    April 17, 2009 at 7:52 am

    woi…..mna nota dia????!!!!!!!!!

  83. Harry Potter_SSI said,

    April 21, 2009 at 1:36 pm

    Can u give me some notes for chapter 3 (kerajaan maritim) coz i need 2 do folio about chapter 3

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:39 am

      i don’t no but u can go 2 tde internet

  84. zana_96 said,

    April 27, 2009 at 1:10 pm

    hye..my name zana..korang boleh panggil sy Cikgu Zana..Klu kamu perlu notes ttg sejarah atau pun nk tanya soalan ttg sejarah,sy boleh tolong..kamu just e-mail kan kt Cikgu pertanyaan kamu itu kpd

    zana_pearls@rocketmail.com

    *DON’T HATE SEJARAH OK..I’LL WILL BE FINE AFTER YOU ASK QUESTION TO ME*

    • Siti said,

      June 26, 2009 at 12:39 pm

      Asalamu Alaikum,
      Cikgu,boleh x cikgu terangkan tentang kemerosotan kerajaan Johor

  85. Nurul said,

    May 2, 2009 at 1:41 am

    Mana nak dapatkan nota ringkas sejarah form 1?
    Nota geografi ada tak?

  86. DEVIDRAMON said,

    May 8, 2009 at 4:15 am

    u fool!!!!!u idiot!!!!!was that a typo or are u really that stupid..i very hate serjarah!!!!!i hate it until die…u fool!!!!

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:26 am

      i hhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttttttttttttttttttteeeeeeeeee
      sj i hope u can help in this stupid subject

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:37 am

      don’t no which monkey invented sj

  87. linda sihite said,

    May 9, 2009 at 11:23 am

    sejak dari zaman sekolah lagi saya memang suke subjek sejarah cume saya susah nak mengingat. boleh tak detail kan subjek ni supaya senang nak buat rujukan. walaupun sudah lama tinggalkan alam persekolahan tapi minat saya pada sejarah masih ada. tolong ye . .

    • @^yin said,

      May 25, 2010 at 12:15 am

      sape nama kow????????????????

  88. Adam Danial said,

    May 10, 2009 at 3:00 pm

    bagaimana nak ingat bab 3 dgn senang?

    • naztor said,

      June 7, 2009 at 12:19 pm

      bab 3 snang ja kau cuma perlu baca bnyk

      • Alex said,

        October 20, 2009 at 2:36 am

        read my reply at org nombor 118

    • syamimi said,

      March 5, 2011 at 2:36 pm

      cara dia..
      jgn hafal jer..
      ambil masa yg free..pastu fahamkan cerita tu..x yah igt peta..fahamkan cerita dia…

  89. hantu said,

    May 13, 2009 at 3:01 pm

    kenapa x de isi !!!!!!!

  90. chocolate said,

    May 13, 2009 at 3:05 pm

    i like for sejarah.

  91. nurlina said,

    May 14, 2009 at 10:39 am

    ye lah …i like sejarah but sya akan rsa ngantuk dlam klas..

  92. MooNi_BulAN said,

    May 29, 2009 at 1:29 pm

    askum….boleh cye tau ade x contoh folio sejarah?

    • naztor said,

      June 7, 2009 at 12:16 pm

      aku selalu dapat jwab soalan cikgu d skulh,tp klau exam ku mesti dpt B

      • putri said,

        June 10, 2010 at 7:27 am

        mungkin awak x ulang kaji kat umah kot.

  93. J0eY said,

    June 8, 2009 at 11:14 am

    sejarah sucks!!!!!

  94. Karmen said,

    June 9, 2009 at 2:43 pm

    Sejarah tu sangat sukar nak ingat. Tetapi saya tak faham dan tak ingat bab 5 dan 6 saja.. Saya tak pandai dlm buat nota dan ingat nota… Bolehkah kamu tolong saya? Sejarah ni dlm bm sangat sukar untk saya kerana saya baru saja ke sekolah menengah dan sekolah rendah saya ajar sejarah dlm bc… Tolonglah saya… Saya mau dpt A untk sejarah…
    ~ terima kasih~

    • bjjx said,

      June 11, 2009 at 8:26 am

      juz read…

    • HyeYun13klntn said,

      August 1, 2009 at 2:11 pm

      Mula dgn belajar BM..
      Selepas 2 blh laa paham..
      ambil ketenangan/baca doa (jika islam)dulu sebelum read…
      Baru senang nak faham..:)

  95. khairul said,

    June 13, 2009 at 3:01 am

    sejarah sucks

  96. didi said,

    June 20, 2009 at 4:29 am

    sejarah
    sejarah
    sejarah
    bla bla bla bla bla

  97. cYn_ellsaa said,

    June 25, 2009 at 9:43 am

    hye.. sy tk brapa fham bab 8 sej iaitu kerajaan2 melayu spt kedah, perak dan pahang.. sy hrp agar anda bleh mbantu sya.. thnx!

  98. cYn_ellsaa said,

    June 25, 2009 at 9:46 am

    sy hrp agar cycypa yg leh tlg sy dpt rep ps0alan sy ngn cpt.. tlg yar..

  99. imran aj said,

    July 3, 2009 at 1:02 pm

    b0leh tlg sy……camne nk cari soalan subjek sejarah,bm,bi n everything kt internet…plz….

  100. dent said,

    July 12, 2009 at 1:43 am

    cmne nk igt nota dgn cepat but smua ley msok

  101. limlin said,

    July 14, 2009 at 12:30 pm

    sy minat sgt belajar sjrh tetapi sy tak faham,boleh cikgu atau kwn2 beri nota ringkas yg blh udah sy fahami……

    • HyeYun13klntn said,

      August 1, 2009 at 2:06 pm

      Nape tak beli jer buku Nota ringkas SEJ

  102. hellboyz said,

    July 15, 2009 at 2:18 pm

    macam mana cara untuk menghafal fakta sejarah?

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:24 am

      Well cikgu i kata kalau nak hafal Ambil kertas A4 lipat kepd 2 buat macam buku ada 4 ms buatlah nota tapi guna banyak warna coz teacher i kata warna lebih masuk dlm otak manusia daripd pkataan PS jgn guna kertas bergaris

      • pretty girl said,

        April 20, 2011 at 8:27 am

        sya nk tnya awk apa maksud sj??????i hope u can help and reply my question….Plezzzzzzz alex…..
        ^_^

  103. muhsinin said,

    July 20, 2009 at 1:02 pm

    saya nak contoh folio sejarah 1ing. 1 elemen satu

  104. dikya said,

    July 27, 2009 at 1:04 pm

    saya memiati sejarah sejak dari sekolah rendah lagi…saya telah memahami segala yang di ajar oleh guru saya tetapi saya masih ingin meningkatkan mutu pelajaran saya…saya baru saja berumur 13 tahun…

    apakah cara untuk saya meningkatkan mutu pelajaran sejarah saya??

  105. HyeYun13klntn said,

    August 1, 2009 at 2:03 pm

    Hyelo..umur saya 13 tahun dan sye ingin cari soalan2 SEJ .. kat internet,susah nk cari WEB,blh tolong sye?

  106. danial said,

    August 10, 2009 at 12:44 pm

    boleh tapi awak ada friendster x awak cantik x

    • nurul said,

      March 5, 2010 at 1:07 am

      salam….sy nurul…sy 13 thn…blh tlg sy x??? sy nk cari soalan sejarah but susah arrr…..ermmm.. sy pun pening laa blajar sejarah yg bab3…sy xfhm la…….pe2 pun email kt sy ek….nurul_love2009@yahoo.com

  107. leha said,

    August 11, 2009 at 7:46 am

    salam,cikgu boleh x bagi saya note ringkasan sejalah bagi bab 7 dan 8~
    tlglah~

  108. amira said,

    August 12, 2009 at 12:28 pm

    boleh tak saya nak print nota sejarah tingkatan 1 bab 5 dan bab 6?

  109. Tommy said,

    August 15, 2009 at 1:28 pm

    Hmm , hihi .. even i dun know who are u , but u can add my msn : t_o2@live.com
    i gt mani problem with Sejarah .. kindly teach me Thanks .

  110. syazwani said,

    August 19, 2009 at 12:22 pm

    boleh tak saya nak nota ringkas sejarah bab6-8?

  111. ira said,

    August 20, 2009 at 12:18 pm

    hei sape yg baca nie bagusx2 ya membaca ilmu kita dipertaruhkan

  112. raja said,

    August 29, 2009 at 3:26 am

    saya ingin contoh rumusan elemen tiga yang berkaitan patriotisme. dalam 1 perenggan dan mempunyai 100 patah perkataan
    INI TAJUK YANG SAYA PERLU:
    PELAJAR MERUPAKAN GENERASI YANG AKAN MEWARISI KEPIMPINAN NEGARA PADA MASA HADAPAN. BAGAIMANAKAH ANDA SEBAGAI SEORANG PELAJAR MENGAMALKAN NILAI-NILAI MURNI DALAM KEHIDUPAN ANDA SUPAYA MENJADI WARGA NEGARA YANG BERGUNA.

  113. August 31, 2009 at 3:02 am

    sejarah ialah peristiwa yang telah berlaku dan ia penting dan bermakna kepada kita

  114. gigi said,

    August 31, 2009 at 3:04 am

    perlu mengenang jasa kepada pemimpin negara

  115. Nurr_eisya said,

    September 6, 2009 at 12:57 am

    kenape………….sejarah ars lls dlm pprksn?

    • smk ahmad said,

      December 12, 2009 at 11:01 am

      tanye r cikgu..wat penat je gi skolah slame nie…

  116. naquib said,

    September 14, 2009 at 10:22 am

    boleh tak tolong saya nak pmr dengan memberi noto yang ringkas dari tingkatan 1 sampai tingkatan 3supaya
    saya senang membacanya………..tolong dah dekat sangat niiiiiiiiii……………..
    dah lah markah saya cukup-cukup makan jee.58% masa percubaan……………

  117. zack_96 said,

    September 17, 2009 at 7:08 am

    bleh tlg kasi nota tngktan 1 x……..

  118. ENA said,

    September 24, 2009 at 6:51 am

    saya nak tanya cara-cara nak menghafal dan memahami sejarah dengan cepat….

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:29 am

      well my teacher said wat hafal ambil kertas A4 lipat buat macam buku tulis nota kat dlm guna banyak warna kerana warna lebih masuk dlm otak manusia daripd pkataan jgn guna kertas bergaris masa xam jgn baca buku teks/buku rujukan baca nota yg u tulis

  119. stephanie said,

    September 26, 2009 at 4:34 am

    bagaimana saya hendak senang nak faham semua tentang sejarah???

    • mj said,

      October 11, 2009 at 2:32 pm

      pakai otak la… eeeiiii….

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:30 am

      baca reply i at nombor 118

  120. cutegirlz said,

    September 29, 2009 at 4:17 am

    bagi sayalah kan,sejarah ni susah skit coz kena hafal…..

    • smk ahmad said,

      December 12, 2009 at 10:59 am

      takyah r hafal..faham je..klu hafal susah nak ingat

  121. jbliew said,

    October 1, 2009 at 1:04 pm

    Aiyo, ujian sejarah saya perlu menghafal semua bab ni. Macam mana saya nak hafal? Hanya satu bab aje pun sudah banyak point, macam mana tentang 11bab? Harap saya boleh mendapat keputusan yang cemerlang lah!!!! Ok??

    • Alex said,

      October 17, 2009 at 6:09 am

      good luck inur xam

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:31 am

      nak hafal c my reply 4 org nombor 118

      • vinusa said,

        October 23, 2010 at 3:44 pm

        best of luck jbliew.alex idah baca comment kamu di 118 .thank you.Kalau nak contect with me this is my email address.Saya tunggu untuk keputusan UPSR saya .Saya harap saya boleh mengambil 7A dalam UPSR.(vvinusa4u@yahoo.com

  122. nithiyah said,

    October 2, 2009 at 12:35 am

    hey!! the words are too small..!!

  123. jok said,

    October 2, 2009 at 4:01 am

    laman web ni miskin
    buku teks lagi bagus

  124. single gurlzz said,

    October 3, 2009 at 3:06 pm

    syew skew blajar sjarah..coz syew
    nk tw apew yg dh blaku msew
    syew xdew agy kat duniew nie..

    • smk ahmad said,

      December 12, 2009 at 10:57 am

      da 2 gi r blajo

  125. Idanatsume said,

    October 10, 2009 at 9:49 am

    sy mrupakan sorg pljr yg lmbt pick-up dlm sbjek sjrh.. Sy amt sukr m’ingati sume nota yg sy yelh buat sprti sbjek lain.. ttpi, sy tdk fhm, mgpa sukr utk sy m’ingatinya?

  126. Meng said,

    October 11, 2009 at 8:35 pm

    How to get higher marks in Sejarah? My average mark has always been pulled down because of this subject. Some one tell me please…?

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:32 am

      read my reply on person number 118

  127. saymein said,

    October 16, 2009 at 10:13 am

    macam mana nak buka nie aku punya excited giler nak belajar sejarah form 1

    • Alex said,

      October 20, 2009 at 2:34 am

      if u excited sangat nak belajar sj tlg lah i

    • edmundlew984 said,

      November 7, 2009 at 5:32 pm

      i also don know

  128. Alex said,

    October 17, 2009 at 6:03 am

    org nak nota sj entah apa2 yg keluarplz lah i hanya tanya utk nota sj

  129. Alex said,

    October 17, 2009 at 6:05 am

    org tanya nota sejarah entah apa2 yg keluar susah sgt ke nak bagi kita ni nota sj

  130. Alex said,

    October 17, 2009 at 6:07 am

    some1 plz tlg i cari nota sj 4 me apa2lahweb apa yg blh kita cari nota sj

    • edmundlew984 said,

      November 7, 2009 at 5:31 pm

      go to eat shit!! find ur self , damn people
      i will not help u . but…………………….

      • Alex said,

        December 7, 2009 at 4:15 am

        got reply t\2 u rudely ha BABI

      • Alex said,

        February 19, 2010 at 4:20 am

        i wanna ask u somethin u c ur name edmund i like it.sweet.nk b’kenalan blh? n sori i call u babi.

  131. umi said,

    October 31, 2009 at 5:51 am

    Saya nak nota-nota ringkas agar saya faham tentang pelajaran sejarah,plezz ceciapa bleh tlong saya??!

  132. umi said,

    October 31, 2009 at 5:55 am

    some1 plezz tlg carikan saya nota ringkas sejarah pmr,kita nie nak nota tp kluarnye memacam,apa kebendanya ntahlah???!!

  133. nuryna said,

    October 31, 2009 at 3:10 pm

    kate ade nota tp mane die???

  134. edmundlew984 said,

    November 7, 2009 at 5:25 pm

    why we want study sejarah?????

  135. edmundlew984 said,

    November 7, 2009 at 5:27 pm

    i want shoot my sejarah teacher with AK-47 -_-!!!!

    • Alex said,

      December 7, 2009 at 4:17 am

      ME 2. MY DAD ARMY. MAYBE BLH TANYA FATHER I 4 SOME GUNS .JUST KIDDING,BUT SOMETIME NAK JUGA CEKIK CIKGU SJ

  136. y.e said,

    November 15, 2009 at 2:58 pm

    haiz..i gt a bit hate sejarah..because of sejarah..i have to drop class..although i hav already try to memorise te sejarah many times..bt..still cant..i gt a bit hate sejarah..bt sometimes..i lik it..because sometimes i can noe many tings in sejarah tis subject..bt..haiz..i still not very hape tat my sejarah will gt a bad result next time..i hope tat i can hav some note..i hope te notes really can help me…

    • Alex said,

      December 7, 2009 at 4:19 am

      i wish i could help u. i also having same prob drop class parents agree.

  137. kuppa said,

    November 16, 2009 at 8:57 am

    hey don hv anything i cant click the chater hw can i go there fulll

  138. shazmira said,

    November 19, 2009 at 11:09 am

    untk pengetahuan cikgu,saya langsung tdk dpt memahami sejarah wlupn bkali2 cbe mmhami dgn mmbuat nota dn ulgkj…blh trgkn tips mmhmi sjrh dgn mdh y lain????

  139. adibah(tkc)97 said,

    November 27, 2009 at 6:18 am

    askum,.. sy akan ke form 1 pada 2010,.. sy amat meminati bidang sejarah,..sy ingin copy bab7,..tetapi,..bagaimana ya??

  140. November 27, 2009 at 6:18 am

    history is the best sub.

  141. November 27, 2009 at 6:20 am

    diebroze@yahoo.com

  142. November 27, 2009 at 6:31 am

    knpnie?? tak fhm sjrh bab 7,..anybody can helpme?? just send e-mail on diebroze@yahoo.com …….. plz helpme guys,…. i really2 buntu

  143. nurul farhana said,

    December 4, 2009 at 10:35 am

    thun depan sya pmr sya n k tip2 utk hafal nota sejarah dgn ringkas..
    sya nie ssah nk faham sejarah nie..plis help me…

  144. Alex said,

    December 9, 2009 at 12:19 pm

    i perlukan nota 4 sn, mt, geo n sj. can any1 help me. plz e – mail me 2 miley_rox4eva@hotmail.com.

  145. smk ahmad said,

    December 12, 2009 at 10:54 am

    ak nk note sejarah form 123…susah gak nk ingat sejarah nie..

    • Alex said,

      January 2, 2010 at 3:11 am

      i bkn nak jadi sikap kita buruk tai u tak de ke buku rujukan. kan blh ambe dari situ.

  146. novy said,

    January 7, 2010 at 1:19 am

    apakah kepentingkan sejarah..dan bolehkan ianya memberi faedah kpd kita….dan cikgu di sekolah saya sdh gila la…suruh kami cari biografi ahli sejarawan…..eeeeeeeee

  147. ima said,

    January 10, 2010 at 5:25 am

    btol3

  148. saidatul hanani said,

    January 11, 2010 at 7:49 am

    hye

    sye ad mslh dlm sejarh
    sye amat skar untuk memahami sejarah
    dn sye pown jarang lulus dlm periksa dlm sejarah
    bleh bntu sye x cm ne nk lulus dlm sejarah
    tahun nie sye pmr…so tlong bntu sye…
    salam

  149. Balqis said,

    January 20, 2010 at 1:46 pm

    masa i besekolah dulu, the subject which i hate is History because it force me to remember a lot of things. Name, place, date and etc. But once finished Form 5, than i realized that history is part in our live actually. Like things happened everyday. we move forward, all things that we left behind is history! simple. But since this is very difficult subject & even i dont like to study this subject, to ensured me score ‘A’ in all subjects, i have no choice.Than Alhamdullilah i score A. Not because of luck or i good. But i meet formula which we can share together. Ada nota seloripun, kalau method atau cara tak betul, tetap kita tak faham apa yang ditelaah.

    1. Put aside all nota yg you all ambik dari org lain. u all tak akan faham, sbb hanya tuan punya nota sahaja yg faham & ingat.
    2. Buka buku teks (the best reference after ur teacher, sbb semua soalan diolah mengikut buku teks)
    3.Set dalam kepala, u all ada misi yang hendak dicapai iaitu menjalankan siasatan ke atas “DARI MANA SEMUA PERKARA INI DATANG? SIAPA YG PUNYA ANGKARA? SIAPA HERO DALAM CERITA ITU & BILA IA BERLAKU & DIMANA?.
    4. Nota yg efektif, mesti ringkas & padat. Contohnya;
    Asal Melaka- nama pokok Parameswara sandar
    Pedagang Arab- Mulakah, tpt buss
    1575- Acheh serang Perak
    1617- Acheh serang Pahang
    1619- Acheh serang Kedah

    5. Selalu latih diri jawab soalan. Ikut kreativiti buat macam pop kuiz. Minta mak ayah, adik (yg dah sekolah) atau abang, kakak, kawan2 untuk tanyakan soalan2. InsyaAllah, ingatan kita akan sentiasa kuat.

    Ok, wish u all da best!!!!

  150. aliyatul said,

    January 21, 2010 at 5:25 pm

    bodoh

  151. aliyatul said,

    January 21, 2010 at 5:26 pm

    sowy,i tanya ade x bab utk ting 2………..

  152. nurfatihah binti mustafa said,

    January 22, 2010 at 12:01 pm

    i wnt 2 rview back abt sejarah form 1 cause this year i had a PMR so i want to succes in my PMR can u help me . . . pelease . . . i dont know wat 2 do .

  153. zarip said,

    January 24, 2010 at 4:49 am

    aku nk isi2 penting

  154. aman said,

    January 24, 2010 at 4:55 am

    syg kamo pelajaran

  155. jin said,

    January 24, 2010 at 5:27 am

    dkenapa sejarah penting untuk kAMU

  156. melati said,

    January 31, 2010 at 9:38 am

    saya berasa amat boring sekali apabila masa sejarah, ujian sejarah saya pun tak dapat markah yang baik. apakah yang sepatutnya saya buat? masa sejarah saya berasa nak tidur? apakah cara yang baik untuk menyelasaikan masalah saya

    • Alex said,

      February 19, 2010 at 4:14 am

      wel 1st u blh tidur awal n bgn awal.mcm i ,i tidur pkl 8 n bgn pkl 4 4 belajar.

  157. melati said,

    February 1, 2010 at 12:28 pm

    bagaimana nak register blogger? bolehtak awak ajar saya? addressnya apa?

  158. kartegan said,

    February 7, 2010 at 2:16 am

    saya nak nota nota sejarah !!!!!!!!!!!!tolong lah………..saya tak faham 1pun bab3

  159. nad said,

    February 9, 2010 at 1:21 pm

    saya x paham bab zmn prasejarah

    • Alex said,

      February 19, 2010 at 4:18 am

      nk fhmkan !!!!u kena tau dye punya nota.mcm mne nk wat well dgn
      = ambil kertas a4
      = beli byk pen warna2
      =den u watlah nota mindmap ats a4 tu
      =4 me senang sgt nk hafal klu guna minmap
      = nk balik kg.blhlah ubawanya mne2 utk dbaca
      dads all. btw i x de facebook,frenster or myspace.u blh add kwn i amanda goonting actually cuzin

  160. XXX said,

    February 28, 2010 at 8:26 am

    SAYA MAU KEERTAS UJIAN BULANAN SEJARAH 2010

  161. amer suka eyka said,

    March 1, 2010 at 12:23 pm

    saya nak sejrah tapi susah nak hafal cam na ek???

  162. nelmy said,

    March 4, 2010 at 10:36 am

    Sy still x nmpk knape kite kene blaja Sej…lau nk bg kite igt mase lmpau pn gne la cara interaktif ngan multimedia…ni x…kene bace la…mnyusahkn idop org jer…

    • chery girls cute said,

      March 10, 2010 at 3:13 pm

      klau org mls nak blajr mmg x kan fhm tau…………….
      sya bkn nak sindir tpi nasihat…………
      sory la…………klau terasa…………….’jgn mrh’

  163. chery girls cute said,

    March 10, 2010 at 3:11 pm

    apakah maksud sumber sekunder dan sumber primer??????????

    • putri said,

      June 10, 2010 at 7:23 am

      sumber sekunder ialah sumber terdiri daripada bahan kajian melalui pembaca bahan bertulis,manakala sember primer pula ialah sumber sejarah yang utama.FAHAM KE XNI.

  164. maira said,

    March 16, 2010 at 12:39 pm

    nak cari pasal sejarah form 1, tapi x tau kat mane. ngatkan kat sini ader. tapi x der pown… :-(

  165. A+B=C said,

    March 19, 2010 at 7:42 am

    subject sejarah is good ? nonsense !! juz giv me a lot of pressure …

    Once i pro in sejarah , my other subject failed .!!! zzz

  166. master said,

    March 24, 2010 at 12:53 pm

    bleh tlong tak,
    tolong wat kan cara untuk buat cara2 nota ringkas untuk sejarah tingkatan satu

  167. amirul said,

    March 30, 2010 at 8:47 am

    boooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

    • farah said,

      May 21, 2010 at 11:47 am

      ape awk ckp???huhu….sory menyibuk

    • @^yin said,

      May 25, 2010 at 12:14 am

      wooooooooooooooooooooooooooooooooooooooow

  168. babe said,

    April 4, 2010 at 2:32 am

    sejarah is an historical tings………………. so, pelajari sejarah dgn baik ye!!!!!!!!!!!!!

  169. 4896 said,

    May 8, 2010 at 10:03 am

    history history hitory . what a piece of junk!

    • GabBy said,

      May 18, 2010 at 3:14 pm

      u’re rite!!! I RILY HATE IT!!! wakakaka…

  170. puki babi said,

    May 8, 2010 at 10:09 am

    pui! sejarah is only a piece of junk so i do not want to learn sejarah!

  171. miss scorpio 97 said,

    May 9, 2010 at 3:15 am

    assalamualaikum…
    adakah soalan perikse pertengahan tahun adalah susah???
    mintak2 la senang je….
    hehehehe…..
    renung2 kan dan selamat beramah….
    wassalam…..

  172. hafiza said,

    May 19, 2010 at 12:57 pm

    sejarah adlh matapeljrn yg aku anggap sprt mmbaca novel. ada suspens ada geram. semua ada. so hepi always

    • farah said,

      May 21, 2010 at 11:44 am

      ye….farah skong ek

  173. farah said,

    May 21, 2010 at 11:41 am

    farah suke sejarah……cikgu yg ajar sejarah pon best….huhu…..

  174. anjali said,

    May 22, 2010 at 7:17 am

    sejarah tu senang sajalah!

    • @^yin said,

      May 25, 2010 at 12:12 am

      merepek jak kamu orh..senang kunun…
      skali peperiksaan gagal bru kamurang tau!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  175. @^yin said,

    May 25, 2010 at 12:14 am

    tapi sejarah 2 best jga kannn??????

  176. @^yin said,

    May 25, 2010 at 12:18 am

    senang jak bha kalo kow ada minat tuk belajar 6_^

  177. haikal said,

    May 26, 2010 at 4:32 am

    hello bleh aku join

  178. fahmi@black said,

    May 26, 2010 at 5:36 am

    kat sini bleh mengetahui sejara ke (member aku bagi tau semalam)

  179. kirthanah said,

    May 26, 2010 at 2:38 pm

    this sejarah notes really help me 2 score a in my sejarah exam…i really thanked to god……..

  180. haikal said,

    May 26, 2010 at 2:47 pm

    de x de ke kwn nak kwn ngan aku.aku baru join.nak aku speaking ke cant u all friend with meeeeee

  181. mal_ina said,

    May 28, 2010 at 10:51 pm

    cam ne nk wat folio tentang sejarah diri daN keluarga er?nie form 1 punyer…………….leh tlg ajr x?
    klu bleh cari sy kat ym sy nie………….qas_dina@yahoo.com

  182. mohd saufi said,

    May 29, 2010 at 10:45 am

    sejarah susah nak ingat la

  183. sanjeev said,

    June 1, 2010 at 12:29 pm

    teacher how to download the history notes….?

  184. amni said,

    June 5, 2010 at 7:34 am

    macam mne nk wt folio sejarah..

  185. haikal said,

    June 5, 2010 at 1:35 pm

    knape ah aku kalo exam je dapat.z x de ke.b.a.

    • farah said,

      June 6, 2010 at 9:36 am

      merepek jew….mnew adew z…

  186. putri said,

    June 10, 2010 at 7:12 am

    mcm mane nak wat folio sejarah tentang salasilah diri dan keluarga ha! susah laaaaaaaa….

  187. putri said,

    June 10, 2010 at 7:15 am

    macam mane nak buat folio sejarah tentang salasisalh diri dan keluarga haa! susah laaaaa…………….

  188. lailatul said,

    June 14, 2010 at 6:02 am

    ada tak esei tentang tokoh – tokoh malaysia ? sy cari tapi tak dapat ?

  189. aya said,

    June 15, 2010 at 8:39 am

    camna nak wat folio ni.susahnyaaaa…….emmmmm…..sapa nak bantuuuuu…

  190. JF said,

    June 16, 2010 at 3:30 am

    sejarah memang baik dipelajari, tapi susah nak cari latihan yang baik !!!

  191. haikal said,

    June 26, 2010 at 1:19 am

    korang suka sejarah.aku suke sejarah tapi aku x suke cikgu sejarah

  192. ain asyikin said,

    June 26, 2010 at 6:22 am

    ai…nape susah sangat nak ingat subjek sejarah ni ek…??pening pale aq pk tp x dpt2…tolong la bg tip at aq..

    • benz said,

      October 26, 2010 at 3:34 am

      tips dy….kena faham knape sesuatu 2 leh b’laku bkn cuma nak ingt jah…

  193. haikal said,

    June 29, 2010 at 1:49 pm

    mase aku masuk skolah bulan 1.Member aku panggil cikgu sejarah aku mrs.oss gigi die mcm halimah jonggan,,

  194. eminem said,

    June 29, 2010 at 1:51 pm

    aku nak joinnnnnn

  195. June 29, 2010 at 1:55 pm

    hi im mj u all know i die in 25.6.2009 right..but i still alive in grayard beside my grandmother now its 28.6.2010..u all believe it micheal jackson

    • Ajiemz said,

      November 29, 2010 at 12:36 pm

      MJ, aq akan ingat ko dlm sejarah hidupku..hehe..HIDUP MJ!!

  196. haikal said,

    June 29, 2010 at 2:00 pm

    but u aiready dead right mj but i happy u speak to me i heart u convert to islam right

  197. June 29, 2010 at 2:02 pm

    yes, i convert to islam i have do my album song (give thank to allah) youtube

  198. ayatul husna said,

    July 6, 2010 at 12:21 pm

    assalamualaikum……pada pendapat saya tentang pelajaran sejarah ini dapat memberitahu tentang salah silah masyarakat yang terdahulu contohnya seperti darimana asalnya sejarah sarawak dan sabah…..sejarah ini juga dapat memberi pengajaran kepada kita …..insyaallah………….semoga anda berjaya dalam subjek ini ekkk……..wassalamualaikum…………

  199. tihah said,

    July 8, 2010 at 1:10 pm

    cmner nk wat pengenalan folio sejarah ????????????

  200. shashi said,

    July 16, 2010 at 2:18 am

    saya seiaiu dapat c untuk sejarah harap cikgu dapat bantu saya.

  201. gaya3 said,

    July 19, 2010 at 8:58 am

    cikgu…….bab bab sejarah mmg wat pening……….any tips that u can give me…..(mmg d’prlukan)

  202. Lem~SeJaRah said,

    July 22, 2010 at 3:36 pm

    ckgu sejarah mmng ssh…..dh la zaman dulu2…..dulu2 mne kami idop agi :(

  203. L!@ L!@ said,

    July 25, 2010 at 4:13 am

    Saya nak cari peta minda untuk negeri Kedah… Siapa dapat membantu????

  204. L!@ L!@ said,

    July 25, 2010 at 4:17 am

    Plz!!!!! reply!!!! i need help!!!Peta minda Sejarah tingkatan 1-Bab 8, cikgu Sejarah ku nak kami buat peta minda tentang negeri Kedah( maklumatnya )

  205. deadrose said,

    July 26, 2010 at 1:47 pm

    i still doesn`t understand sej form 1 chapter 1……………..
    if anyone have read my coment ……………………………….
    please tell to me what`s way to be clever…..in sej………
    pleeaasseee……………………………………………………….
    i`m now in …………………………………………………………
    i think u has know

  206. haikal said,

    August 6, 2010 at 4:40 am

    aku mesti dapat f. member aku semua dapat v dalam periksa nie

  207. syiqin said,

    August 29, 2010 at 3:32 pm

    susah nyer nk faham sejarah nie
    yg paling susah nk faham bab 6
    kena baca byk kali
    huhuhuhuhuhu

  208. farida said,

    September 7, 2010 at 9:58 am

    sejarah subjek yang paling senang dan menarik

  209. Hazim Rifz'qi Syazwi said,

    September 22, 2010 at 6:40 am

    huhuhuh…saje2 jer nak post comment..
    sejarah paling senang!!!
    Go Sejarah!!
    sapa nak tolong aq buat nota sejarah??

    • benz said,

      October 26, 2010 at 3:32 am

      sokong!!!!!!!!!!!!!!11

  210. Mohd Hisham said,

    September 22, 2010 at 6:41 am

    Hisham suke makan pork..Chong Yu Joe masak!!!
    Haja Kamaludeen!!

  211. Yunus said,

    September 22, 2010 at 6:48 am

    Anak aq memang x beguna langsung..aq memang x patut dapat anak macam Ashraf!!!
    Guraujerlah!!!
    YUNUS TERBAIK!!

  212. Yunus said,

    September 22, 2010 at 6:50 am

    Anak aq memang x beguna langsung..aq memang x patut dapat anak macam Ashraf!!!
    Guraujerlah!!!
    YUNUS TERBAIK!!
    nananananananana

  213. mas said,

    September 22, 2010 at 7:18 am

    aq x fhm ar sume bab………………………..cmne ek………………………please help me……………………

  214. intan97 said,

    September 24, 2010 at 12:26 pm

    huh , sejarah f0rm 1 susa !! bab 5, 6, 7 jer yg menarik .. yg lain , NGANT0K !

  215. khishorteram said,

    September 27, 2010 at 3:00 pm

    dah buat folio

  216. Fasha =) said,

    September 29, 2010 at 12:35 pm

    sye nk nota ringkas psl sosiobudaya hingga majlis perkahwinan…

  217. mas said,

    September 30, 2010 at 5:52 am

    fuck

  218. NaJ'wA said,

    October 7, 2010 at 9:54 am

    SALAM
    NK AMIK KT MNA EKK??
    NK BT FOLIO SEJARAH
    KENA BT NIE ADOYAIII
    TLGGGG LEWWW

  219. Dean said,

    October 19, 2010 at 1:07 pm

    esok dh periksa sejarah,pening pale pikir,tolong bgi tips cikit mcm mne nak jawab ujian tu dgn mudah..

  220. janu said,

    October 22, 2010 at 3:29 am

    hey saya tak faham semua chapter……..blh tolong saya…..sebab mingu depan exam

    • janu said,

      October 22, 2010 at 3:31 am

      bagi tips lah

    • benz said,

      October 26, 2010 at 3:30 am

      ape yg xfaham??????????..leh tlng bg tips skit2…

  221. benz said,

    October 26, 2010 at 3:29 am

    aq ska sejarah…hehehe…. sejarah senang je klu paham….dahlah ckg hak ngajar 2 syok giler!!…b’tuah badab….

  222. raffi said,

    October 27, 2010 at 4:21 am

    sy tk faham bab7….

  223. Ajiemz said,

    November 29, 2010 at 12:35 pm

    Saya dapat 96% dalam Sejarah..yay…SEJARAH TERBAEK..

  224. Chita said,

    December 6, 2010 at 2:17 pm

    Apakah itu Sejarah ?

  225. Hema said,

    January 8, 2011 at 10:28 am

    sejarah tingkatan 1 memang susah tetapi ia interesting……..

  226. shene 96 said,

    January 9, 2011 at 11:10 am

    this web really got no information about sejarah……
    sejarah is a interestin sub to learn,it is easy to skor A….
    U have to like it to get A….

    • shene 96 said,

      January 9, 2011 at 11:14 am

      any help 4 u guys pls ask…. im willin to help u all… cause i really love sejarah… but im now oni form 3,ur question must b form1 n 2 la….

  227. rina said,

    January 10, 2011 at 8:14 am

    ciri-ciri sejarah aper???

  228. juliza azian said,

    January 14, 2011 at 11:49 pm

    ape kepentingan sejarah negeri kita

  229. nab said,

    January 29, 2011 at 2:36 am

    ckgu srh wat folio sjarah….tp x tau camna……

  230. echa said,

    February 20, 2011 at 2:20 pm

    i love sejarah..
    tp skg tgh crik nota sej dr form1 smpai form 2..

  231. Queen of heart (fiena) said,

    February 26, 2011 at 8:29 am

    I’m really like SEJARAH……….Saya ingim mengetahui SEJARAH anything…dengan lebih mendalam…..

  232. Queen of heart (fiena) said,

    February 26, 2011 at 8:31 am

    and…..cikgu suruh buat nota ringkaslh plak tentang SEJARAH form1 Bab 4 & 5…nak cari dalam cnilh….tulung……

  233. srsh said,

    March 7, 2011 at 8:51 am

    sejara memang seronok untuk dipelajari tau hang ini apa apa saja lah …………………..its a good day 4 meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  234. Fatin syafiqah said,

    March 19, 2011 at 9:12 am

    sejarah best

  235. hana said,

    March 29, 2011 at 3:20 pm

    sejarah seronok

  236. April 1, 2011 at 4:11 am

    asalamualaikum…
    salam sejahtera kepada semua orang…
    serta mama i and my lovely father…
    yang berada di muar,johor…
    mama dengan abah jangan risau…
    anis janji anis akan dapat gred A dalam mata pelajaran sejarah…
    insyaalah..mesti lulus punya…
    sincerly,
    anis@cinderella
    tingkatan 1 cerdik,smk silabukan,lahad datu,sabah…

  237. nor aini said,

    April 11, 2011 at 9:19 am

    hrmm,,,,
    sye p0wn skexx sjarah tpi,,’
    cmne nk buat f0lio dyew..???
    tl0ng ajrkan bleeh…….??
    x..?
    nor aini..:)
    smkkbsr…:)
    1 bestari….:)

    • cycie najihah said,

      April 14, 2011 at 12:24 pm

      hantam jak…

      • rIaHAna ChIqIuTItas said,

        May 7, 2011 at 5:03 am

        mane buleyh hntm je, actually sejarah ni best..

  238. April 26, 2011 at 1:18 am

    pahal sjarah bring bah………………………b

  239. jiva shri said,

    May 2, 2011 at 1:33 pm

    saya rasa sudah nak hafal bab 5 ini yang bab 1 hingga 4 boleh ingat tapi bab 5 ini mengandungi banyak tentang sejarah .,…………………

  240. chi yi lau said,

    May 3, 2011 at 1:05 pm

    how to ingat all the fakta sejarah?

  241. chi yi lau said,

    May 3, 2011 at 1:07 pm

    bagaimana ingat semua fakta sejarah?

  242. chi yi lau said,

    May 3, 2011 at 1:10 pm

    bab5 sangat susah mau ingat……….

  243. nina said,

    May 8, 2011 at 7:07 am

    sejarah mmg best pown…

  244. dylia said,

    May 14, 2011 at 3:24 am

    saya adalah pelajar yg susah untuk fahami sejarah…markah saya biasanya adalah yang paling tercorot di dalam kelas..cikgu ramai dah yang kurang oercaya dengan saya..

  245. sucibersih said,

    May 16, 2011 at 7:53 am

    SALAM……sejarah ni bagi saya ianya susah krn ianya kena faham betul2 klu tak,tak faham.sejarah bagi saya ni susah tapi skrg saya mencuba utk fahamkan sejarah ini dan menyukainya.

  246. sucibersih said,

    May 16, 2011 at 7:57 am

    SALAM…..bab MELAKA dlm sejarah F1ni byk sampai 3bab dan susah utk diingati lebih2 lagi dlm periksa.perghhhhhh memang susah……

  247. I din't said,

    May 18, 2011 at 3:51 pm

    Why is sejarah so boring~???
    cant even know what are that saying~!!!!!!!!!!!!!

  248. Everybody said,

    May 18, 2011 at 3:55 pm

    our sejarah so poor~!!!
    cant even score at least D ~!!!

    • sekoi said,

      July 24, 2011 at 2:09 am

      belajar berimaginasi untuk menangkap peristiwa2 penting
      kalau mengingat ayt pasti susah takkan nk hafal setiap perkataan dlm buku teks byk tu berjembit nk hafal.

  249. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:42 pm

    Sejarah merupakan bidang ilmu yang bertujuan mencari kebenaran tentang sesuatu peristiwa masa lalu.Untuk mengetahui sebab dan akibat sesuatu peristiwa,pengaji perlu mengetahui apa,siapa,bila,di mana,mengapa,danbagai mana sesuatufakta sejarah dapat dibuktikan.Sebagai contoh,kewujudan masyarakat berbilang kaum di negara kita.

  250. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:46 pm

    find more info at http://www.facebook.com and add me my name is Sejarah!!!^_^

  251. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:47 pm

    find more info at http://www.facebook.com and add me my name is Sejarah!!!^_^

  252. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:48 pm

    SEJARAH MEMANG PENTING DALAM HIDUP KITA.PERCAYALAH KATA-KATA SAYA.

  253. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:51 pm

    KITA JUGA MESTI CINTAI NEGARA KITA.

  254. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:52 pm

    Sejarah merupakan bidang ilmu yang bertujuan mencari kebenaran tentang sesuatu peristiwa masa lalu.Untuk mengetahui sebab dan akibat sesuatu peristiwa,pengaji perlu mengetahui apa,siapa,bila,di mana,mengapa,danbagai mana sesuatufakta sejarah dapat dibuktikan.Sebagai contoh,kewujudan masyarakat berbilang kaum di negara kita.TERIMA KASIH!!!

  255. Sejarah said,

    May 20, 2011 at 1:57 pm

    *kita mesti fikir sejarah ialah paling mudah untuk menjawab dan kita akan berjaya mendapat A!!!!kerana TUHAN akan tolong kita.*

  256. I got said,

    May 20, 2011 at 2:01 pm

    memang benar!!!i saya sentiasa dapat C dan sekarang saya dapat A dan saya dapat pertamadalam kelas.UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA SEJARAH!!!!!

  257. I got said,

    May 20, 2011 at 2:06 pm

    Setelah kamu lihat apa yang saya taip,berusahalah sekarangdan dapatkan A beritahu saya setelah kamu mendapat A dan bagaimanakah kamu mendapat A!!!

  258. I got said,

    May 20, 2011 at 2:11 pm

    daripada sekolah SMK KUCHING HIGH murid tingkatan 1

  259. I got said,

    May 20, 2011 at 2:22 pm

    besides that we can’t just learn only sejarah we also need to learn other subject such as BM,BC,BI….

  260. liezz said,

    May 23, 2011 at 1:15 am

    assalamualaikum…..
    saya paling minat sejarah..biar pun saya lemah…tetapi…berusa lah mudah-mudahan lulus,,AminNnnn,,,,…..

  261. Ziza said,

    May 23, 2011 at 1:18 am

    salam…sya minat sej..krana ia penting untuk kta thu zman dhulu…zman yg d lalui ole ibu kta..dhulu…biar pun sya gagal ,,sya akan ttp usahakan nya…mudah mudahan lulus dlm exam..Amin…

  262. chris said,

    June 16, 2011 at 3:54 pm

    kenapa kita perlu membaca sejarah

    • Vino said,

      June 18, 2011 at 6:30 am

      untuk mendapat ilmu dan sejarah juga seperti membaca cerita

  263. Vino said,

    June 18, 2011 at 5:45 am

    saya x faham bab 3 sejarah ting 1

  264. Vino said,

    June 18, 2011 at 5:45 am

    macam mana saya nak dapat A dalam sejarah?

    • ciar yee said,

      June 20, 2011 at 12:41 pm

      baca dan hafal semua perkataan dalam semua muka surat tanpa mengurangkan satu perkataan . pasti akan dapat 100%. hi hi

  265. Nurin said,

    June 19, 2011 at 3:21 am

    mengapa kah kita perlu mempelajari sejarah tolong jawab…

    • ciar yee said,

      June 20, 2011 at 12:38 pm

      supaya tidak mendapat 0 % dalam keputusan sejarah.
      ha ha

  266. June 27, 2011 at 1:05 pm

    kenapa takde ngn nota sekali ……………………..susah gila nak cari nota………………………………….tolong??????????????????

  267. azham mahmot said,

    June 28, 2011 at 8:55 am

    mcm mna nak cri nota dan maklumat ni…………………..susah jga kan mau blajar sejarah……………………..tolong saya…..tdk sanggup lgi……..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  268. azham mahmot said,

    June 28, 2011 at 8:58 am

    biarlah susah. yang penting kita dapat belajar supaya tdk gagal sejarah kan……..!!!!!!??????

  269. Fitry said,

    July 10, 2011 at 1:45 pm

    mane nak tekan ni ? topic je ade. nota nye mane ? Err ! dah lah kurang faham tentang sejarah ni . result pun tak berape bagus . –‘

  270. July 19, 2011 at 9:44 am

    betol2!…mne nota nyer????…pelik betol>??

  271. sekoi said,

    July 24, 2011 at 2:05 am

    sejarh bukan untuk mengenali tokoh2 teteapi untuk menunjukan perjuangan ,bonkar tipu helah org barat contoh zaman paleotik dia animasi dalam gambar itu x pakai baju pada zaman rasullah byk dh yg memakai baju menutup aurat
    sjarah bleh diolah 2 jgn terlalu percaya

  272. alan cow said,

    September 10, 2011 at 8:02 am

    adew x laman web yg ada..speneuhnya nota sejarah form1 , 2 termasuk muka surat….betul2 terdesak nih~~

  273. secret said,

    September 18, 2011 at 9:53 am

    stupid.note.

  274. Holy said,

    October 8, 2011 at 9:27 am

    I’m trying to hafal sejarah but it is too difficult!!! My school exam for BAB 1 to BAB 11!!!

  275. syaz said,

    November 6, 2011 at 3:26 am

    apa alat pertanian yg di guna di bab 9

  276. syaz said,

    November 6, 2011 at 3:27 am

    macam mana nak hafal dalam sejarah?

  277. Batrisyia said,

    November 22, 2011 at 2:44 am

    Asssalamualaikum Cikgu,
    Tahun depan saya akan memasuki Tingkatan 1 dan saya sedang membuat persiapan awal untuk tahun depan. Apakah saya perlu buat untuk matapelajaran ini sebelum memasuki sekolah?

    Sekian,Terima kasih

  278. killer[afiq] said,

    December 15, 2011 at 12:50 pm

    apelah bagi aku sejarah la paling aku eeerrrrrgggghhhh!!!!!!!!
    mlas nk ckp wtf

  279. December 15, 2011 at 12:53 pm

    sejarah x gune bitch

  280. December 15, 2011 at 12:54 pm

    fucking

  281. Jieha said,

    December 18, 2011 at 2:21 am

    sejarah best!

  282. Adzfar said,

    January 9, 2012 at 7:25 pm

    ada tak jual buku teks yang boleh dipost ke luar negara sebab saya sekarang ini berada di luar negara untuk setahun

  283. alif said,

    January 14, 2012 at 1:46 am

    belajar ini susah juga kalau nak senang baca lah buku itu baru lah tahu macam mana nak jawab

  284. ain said,

    January 23, 2012 at 5:14 am

    123456799+

  285. hamizatul said,

    January 27, 2012 at 5:32 pm

    ada x tips nk baca sejarah dngan lebih mdah?

    • athirah said,

      February 17, 2012 at 3:08 pm

      sejarah best betul

  286. jinggo said,

    March 7, 2012 at 12:34 am

    BAB 2: ZAMAN PRASEJARAH
    1.0 Pengenalan
    1.1 Zaman Paleolitik
    1.2 Zaman Neolitik
    1.3 Zaman Logam

    sejarah2 ini adalah satu penipuan teori evolusi..ikuti kisah sebenar..
    http://ms.harunyahya.com/ms/works/20619/ZAMAN_BATU:_SATU_PEMBOHONGAN_SEJARAH

  287. Zoro said,

    March 9, 2012 at 10:41 am

    Bagus3..

  288. anessa said,

    April 3, 2012 at 1:37 am

    saya suka m.pljrn sjrh tp slalu x dpt skor..:(

  289. April 14, 2012 at 1:31 pm

    baru2 ni sy menduduki peperiksaan sy mendapat 83 skor sy hanya 70 sy berharap agar sy dapat mencapai ke thap yg lebih mantap

  290. shallinie murugiah said,

    April 25, 2012 at 9:31 am

    where are the note…………….?

  291. alat said,

    April 28, 2012 at 5:43 am

    Thank you for any other informative blog. The place else may I am getting that kind of information written in such an ideal means? I have a challenge that I am just now operating on, and I have been at the glance out for such information.

  292. alin dayana said,

    July 2, 2012 at 1:43 pm

    bestnyer belajar sejarah.

  293. friqa^-^ said,

    August 20, 2012 at 12:09 pm

    salam……mula2 bljar sjrah ne,senang……rupa2nyer…hmmmmmmmm

  294. eeqa said,

    August 20, 2012 at 1:01 pm

    slm jgk….hehhee….sejarah mmg best…….ttapi kita jgk akn brasa bosan…..dlm dri kita akan dtg rsa ingin mengetahui nya……

  295. divyaa said,

    January 22, 2013 at 1:57 am

    sejarah tak bosan chun………….

  296. silver_suffer7 said,

    February 3, 2013 at 3:28 am

    blh trgkan sejak bila bermulanya zaman peleolitik dan setrusnya? bknkah dlm kitab suci Al-Qur’an tlh ditrngkan bhw kita adlh drpd keturunan Nabi Adam a.s dan Hawa.sdgkan pd zaman tsbut manusia tlh mmpunyai pelbagai kepakaran dan bukn hya pkai cawat dan duduk dlm gua(sejarah Islam).blh trgkan lg, hubungan ms zaman paleolitik dan peristiwa banjir yg mengelamkan Atlantis(zaman Nabi Nuh a.s)? adkah pd zmn tersebut Islam belum tiba di tanah Melayu atau tanah Melayu adalah saki baki drpd Atlantis?(hebatkan bahtera Nabi Nuh a.s yg boleh memuatkan smua khidupan dan berpasangan).klu di barat mereka berbangga dgn cerita2 mitos Greek, Roman dan barbarian(kononnya mereka drpd keturnan yg kuat dan cerdik pandai) lalu wujudnya pahlawan2 gagah spt Hercules dan Alexander the Great (Iskandar Zulkarnain), takkan sejrh awl di tnh melayu bermulanya khidupn spt yg diceritakan dlm buku teks sejarah iaitu zaman paleolitik n strusnya?smpai bila nak rahsiakan sejarah yg sebenar drpd anak bangsa yg bru mngenal erti khidupn?jgn slhkan anak bngsa jika suatu ari nnt mrk tidak mngenal identiti sndri.institusi pndidikn merupakan satu medium dan berperanan penting dlm pendidikan awl kpd anak bgsa.jika hancur sistm pendidikn,akn hancur juga jiwa anak bgsa.ms sy di bangku sek dl,sy cuba kaitkn kan pjlnn ms zamn paleolitik,mesolitik dsbnya dgn kewujudan Nabi Adam a.s. dan Hawa.tp xdpt jwpn..hehe..byk perk perlu dikaji lg.utk manusia biasa spt sy, teori charles darwin dan zaman paleolitik dsbnya mmg tdk dpt ditrima olh akal fkrn.jika ada additional atau pebetulan..silakan. syukran jazilan kasiran.

    • Aisyah Syafiqah said,

      January 27, 2014 at 1:53 pm

      Panjangnye tulis

  297. Nazim said,

    May 22, 2013 at 7:53 am

    Tru3

  298. fieqa said,

    July 25, 2013 at 2:40 am

    where’s the note?

  299. Una said,

    January 9, 2014 at 12:38 pm

    Bagus

  300. Una said,

    January 9, 2014 at 12:40 pm

    Terbaik and hebat… Bolehlah

  301. shemalah said,

    January 10, 2014 at 12:27 pm

    superb

  302. Aisyah Syafiqah said,

    January 27, 2014 at 1:52 pm

    Siapa yg x sukekan sejarah

  303. siti yuslizah said,

    February 28, 2014 at 12:32 am

    saya suka sangat dngan subjek sejarah tapi kalau buat nota tu yang saya tak gemar sikit sebab saya tak pandai nak buat nota tu ringkas..jd apa yang perlu saya buat..?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: